"KADINLAR SEÇİYOR AMA SEÇİLMİYOR"

"KADINLAR SEÇİYOR AMA SEÇİLMİYOR" 5 ARALIK “KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI”NIN VERİLMESİNİN 81. YILI, KUTLU OLSUN!

"KADINLAR SEÇİYOR AMA SEÇİLMİYOR"

5 ARALIK “KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI”NIN VERİLMESİNİN 81. YILI, KUTLU OLSUN!

5 Aralık 1934’te Başbakan İsmet İnönü ve 161 arkadaşının verdiği önergeyle “seçme ve seçilme” hakkını elde eden kadınlarımız bugün seçme hakkını kullanıyor ama ne yazık ki seçilme hakkını kullanamıyor.

Kadınların 80 yıldır yer aldığı TBMM’de 80 yıldaki toplam sayıya göre bir kadın vekile karşı 71 erkek vekil seçildi.

80 yıllık tarihte Meclise şu ana kadar 30 bin 800 milletvekili seçildi. Bu vekillerden yalnızca 427’si kadın, 30 bin 373’ü ise erkek.

1923’te kadınların nüfustan sayılmasına bile karşı çıkan Meclis, 1934’te, Atatürk’ün önderliğinde, Fransa ve İsviçre’den önce, bu büyük devrimi gerçekleştirdi ve kadınların siyasal hakkını yasalaştırdı. O oturumda söz alan Sivas milletvekili İsmail Mehmet “Senelerden beri hizmet ettiğimiz padişahtan biz bu hakkı isteseydik, ödül olarak bizi ya ipe çekerdi ya denize atardı. Türk kadınları, sizin için mutluluğun yolu açılmıştır, çünkü başımızda Atatürk vardır.” demişti.

Bugün ülkemiz, parlamentodaki kadın milletvekillerinin sayısı bakımından üçüncü dünya ülkelerinin bile gerisindedir.

Bu utanç verici durumun sorumlusu, kadın- erkek eşitliğini temel felsefe edinmiş Cumhuriyet’in ilkelerini göz ardı eden, yok sayan “erkek-egemen” siyasi partilerimizdir.

Toplumun yarısını oluşturan kadınlar, yönetimde de eşit oranda temsil edilmek hakkına sahiptir.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkını sağlayan Cumhuriyet önderlerini saygıyla anıyor, bu temsil hakkının gerçekleşmesi için bütün siyasi partileri, kadınlara yüzde elli kota uygulayamaya -yeniden ve yeniden- davet ediyoruz.

Not: Sayılar, 3 Kasım 2015 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nden alınmıştır.


05.12.2015