ÇAĞDAŞ YAŞAM 9. CUMHURİYET ÖDÜL TÖRENİ

cagdas-yasam-9-cumhuriyet-odul-toreni ÇAĞDAŞ YAŞAM 9. CUMHURİYET ÖDÜLÜ, PROF. DR. NERMİN ABADAN UNAT’A TÖRENLE VERİLDİ

Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılan tören, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in açış konuşmasıyla başladı. 

Çelikel, konuşmasına “Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü”nün kitapları, makaleleri, bilimsel, sanatsal, kültürel etkinlikleriyle ve eserleriyle Cumhuriyet değerlerinin gelişmesine, tanıtımına emek veren; demokrasi ve insan haklarını savunan; laiklik ve çağdaşlık konularında ilkeli ve onurlu duruşu ile Türkiye’ye ve topluma katkıda bulunmuş yüz akımız olan aydınlarımıza verildiğini ve bunun gelenek haline getirildiğini belirterek başladı. 10 Nisan’ın 1928’de “Türkiye Devletinin dini İslam’dır.” hükmünün, o dönemde yürürlükte olan 1924 Anayasasından çıkarılışının yıl dönümü olduğunu belirten Aysel Çelikel, “Bu önemli dönüşüm, Cumhuriyet yönetiminin yasalar ve uygulamalarla, adım adım gerçekleştirdiği laikliğin anayasal zeminde kabulü anlamını taşımaktadır.” dedi. 

Laikliğin demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olduğunu, hukukta, siyasette, ekonomide, eğitimde, sosyal yaşamda din kurallarının belirleyici olmayacağını öngördüğünü belirten Çelikel, “Laiklik kamusal ve özel yaşamda çeşitli dinlere ve mezheplere inananlar arasında ayırım yapmamanın anahtarıdır. Bu açıdan bakılınca laikliğin din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olduğu görülür. Bireyin özgürlüğünün güvencesi olan laiklik, özetlemek gerekirse, aklın özgürlüğüdür. Türkiye’nin Müslüman toplumlar arasındaki farklı ve müstesna yerinin kaynağı da laikliktir.” dedi.

Çelikel, toplum olarak yaklaşık 12 yıldır Cumhuriyetimizin değerlerini, devrimleri, laikliği, milli bayramları ve Atatürk’ü unutturmaya ve inkâra yönelik bir proje ile karşı karşıya olduğumuzu, Atatürk’ün bütün eserlerinin yok edildiğini, ulus – devlet anlayışının ırkçılıkla suçlandığını, aşağılandığını; toplumun laiklik, din, mezhep, etnik köken ekseninde bu güne kadar hiç görülmemiş biçimde ayrıştırıldığını, bu parçalanmadan siyasal ve ekonomik çıkar sağlayanların görevlerini bırakmamak için ülkemizi tehlikeye atabilecekleri endişesinin taşındığını söyleyerek “Onlara bu eza cefayı reva görenlere bir elinde adaleti temsil eden terazi, diğer elinde devlet gücünü anlatan bir kılıç taşıyan hukuk, gereğini yapacaktır diye düşünüyorum. Bizim öğrendiğimiz ve öğrettiğimiz hukuk böyle bir hukuktu.” diye ekledi.

Prof. Dr. Çelikel, ÇYDD üyesi ve 1990’lı yıllarda bir dönem yönetim kurulu üyeliği de yapmış olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın çocuk yaşından itibaren eğitimli, meslek sahibi çağdaş bir kadın olma mücadelesini, hocalığının her anında heyecanla ve umutla sürdürdüğü üretkenliğini, zarafetini anarak konuşmasını tamamladı.

Aysel Çelikel’in konuşmasından sonra, Uçan Süpürge tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın yaşam öyküsünü anlatan “Benim Madam Curie’m” adlı canlandırma (animasyon) izlendi.

Prof. Dr. Unat, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada tüm insanların özgür, eşit konumlu ve kardeşçe bir arada yaşayabilmeleri için tek hedefin olması gerektiğini, bu hedefin de bireyi hoşgörü havası içinde özgür kılmak, eşit bir konuma getirmek, toplumda hukuk devletinin hükümran olmasını sağlamak olduğunu, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in ana hedefinin bu olduğu belirtti. Lise yıllarında bu hedefe çok yakın olduklarını sanan kendi kuşağının çok sonra yolun “çok engebeli taşlarla döşeli” olduğunu anladıklarını ekleyen Unat sözlerini “Şimdi kum saatimde kumlar iyice azaldı. Özlediğim Türkiye’yi görüp göremeyeceğimi bilemiyorum. Fakat sizler, gençler, ülkemizin dinamik kadın ve erkekleri elbette o günleri göreceksiniz; çünkü Türk toplumu demokrasiye, korkusuz yaşanabilen bir düzene layıktır.” diyerek tamamladı.

Ödül töreni, Naki Ataman’ın 19 ülkenin popüler müziğinden oluşan “Dünya Turu” adlı muhteşem dinletisiyle sürdü. Piyanist Ataman’a Aycan Tezel gitarıyla, Erhan Seçkin de davuluyla eşlik etti.

Törene, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da katıldı ve bir konuşma yaptı.
Programı, tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer sundu.

Fotoğraflar: Funda Çelik


13.04.2015