ÇYDD Türkiye’de öncü, Dünyada örnek olacak

cydd-turkiyede-oncu-dunyada-ornek-olacak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) mükemmellik yolculuğundaki kararlılığını göstermek için Yetkinlikte Üç Yıldız Belgesi almaya hak kazandı ve Ulusal Kalite Hareketi’ne (UKH) katıldı.

ÇYDD
Türkiye’de öncü, Dünyada örnek olacak

Atatürk ilke ve devrimlerini koruyarak çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşma amacı güden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) mükemmellik yolculuğundaki kararlılığını göstermek için Yetkinlikte Üç Yıldız Belgesi almaya hak kazandı ve Ulusal Kalite Hareketi’ne (UKH) katıldı. KalDer’in danışmanlığı ve desteğiyle daha hızlı yol almayı hedefleyen ÇYDD’nin vizyonu ise ‘Türkiye’de öncü, dünyada örnek olmak.’

ÇYDD’nin ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine yükselmesi için çalışan bir sivil toplum örgütü olduğunu ifade eden ÇYDD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. F. Gül Tekalpan, yönetim anlayışı ve teknolojiyi kullanma biçimleri çağdaş dünyayla uyumlu olmayan kurum ve kuruluşların önünde iki yol bulunduğuna dikkat çekti. Bu durumun günümüz dünyasında gelişmekte olan ülkelerin tüm kurum ve kuruluşları için büyük tehdit oluşturduğunu dile getiren F. Gül Tekalpan, “Batının ilmini ve fennini alıp, kendi değerleri ile harmanlayarak özgün bir modelle çağdaş dünyayla bütünleşerek gelişmek, dünyada söz sahibi olmak ya da değişime ayak uyduramayıp etkisizleşmek. ÇYDD ilk yolu seçerek kendi değerlerini ve örgüt yapısının özelliklerini dikkate alan bir gelişim modelini yaşama geçirmiştir. En zayıf olduğu dönemde 20 yıllık liderini yitiren ve bu sürecin sancılarını yaşamış bir kurum olarak kurumsal yapısını güçlendirerek kişiye bağımlı olmayan bir sistem oluşturmanın önemini çok iyi bilmektedir” dedi.

“Kararlılıkla devam ediyoruz”
Derneğin mükemmellik yolculuğunun 2009’dan bu yana emin adımlarla ve kararlılıkla kesintisiz olarak devam ettiğini söyleyen Tekalpan, yapılan çalışmaları şöyle değerlendirdi: “Kurumsal gelişim çalışmaları kapsamında dernek genelinde standart sağlamaya yönelik çok sayıda çalışma yürütülmekte. Çalışmaya organizasyon şemaları oluşturulmakla başlanmış, yönerge yazımları, iş ve görev tanımları, iş akışı çalışmaları, şube faaliyet raporlarının elektronik ortamda etkinlik yazılımına girilerek genel merkeze aktarılması, süreçlerin birbirlerine destekleyecek şekilde plânlanması, sistem entegrasyonları vb. benzeri çalışmalarla devam edilmiştir. Kendi üye ve gönüllülerimizden oluşan iç eğitmen ve iç denetçileri ile gereksinim duyulan konularda eğitimler verilmekte, şubelerimiz denetlenmektedir. Derneğimizin 108 şubesi, coğrafi yakınlıklar göz önüne alınarak 17 ayrı çalışma grubuna ayrılmıştır. Birlik olmadan, birlikte hareket etmeden ve kendine güvenmeden aydınlığa kavuşulamayacağı bilinciyle çalışma gruplarının adları ‘Simurg Efsanesi’nden esinlenilerek oluşturulmuştur. Her grubu bir kuş sembolize etmektedir. Yılda iki kez kuş gruplarımız ortak gündemli toplantılar yapmaktadır. 2014’den bu yana 2’şer yıllık stratejik plan hazırlanmaktadır. Her yıl aralık ayında yaptığımız şubeler toplantısında 2 yıllık stratejik plan gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Dernek genelinde araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme döngüsü içinde çalışılması, hedeflerin ölçülebilir olması, eğitimler, bölgesel çalışma grupları toplantıları vb. yollarla özendirilmektedir. Stratejik planı temel alan çalışma biçimi, kuş grubu yapılanması, kuş grubu toplantılarında stratejik planda verilen hedeflerin gözden geçirilmesi, standart sağlamaya yönelik diğer önemli çalışmalardır. Gönüllülük esasına göre çalışan kurumlarda bu tür çalışmalarda, ticari kurum ve kuruluşlara göre daha yavaş yol alınmaktadır. Hızlı hareket etmenin süreci tamamen sona erdirme riski vardır. Geçmiş deneyimlerde bu yaşanmıştır. Bu nedenle 2009’dan bu yana devam eden çalışmalarda adım adım ilerlenmiş, sorun yaşanmaya başlanan uygulamalar bir süre ertelenmiş, çalışmalara farklı bir alanda devam edilmiştir. Küresel dünyanın dinamik yapısı, dünyadaki ve ülkemizdeki hızlı gündem değişiklikleri, aşırı rekabet, kâr amacı gütsün veya gütmesin tüm kurumları ürün ve hizmetlerini çeşitlendirmeye, değiştirmeye ve hızlı hareket etmeye zorlamaktadır. Derneğimiz, olanaklarını zorlayarak bu ortama uygun davranma çabası içindedir.”

İzlenecek strateji…
2000’li yıllardan sonraki dönemi ÇYDD tarihinin en zor dönemi olarak anlatan F. Gül Tekalpan, mükemmellik yolculuğunda izleyecekleri yol haritasını ise şöyle özetledi: “ÇYDD sadece büyük haksızlıklara uğramakla kalmamış, efsane başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı yaşanan fevkalade üzücü ve haksız olaylar nedeniyle erken yitirmenin acısını yaşamıştır. Standart yapı, tüm şubelerde istenilen düzeye geldiğinde bu alanda daha başarılı olunacaktır. Halkla ilişkiler, reklam ve algı yönetiminin insanları ikna etmekte, istenilen doğrultuda harekete geçirmekte çok etkili oldukları gerçeğinden hareketle bu alandaki çalışmalara hız verilecek, sosyal medya daha etkin kullanılacaktır. Sayıları hızla artan eğitim evleri ile yeni üye ve gönüllü kazanılması, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik projelerle doğru hedef kitlelere ulaşılmasını hedeflenmektedir. Çalışmalarımıza destek olan birey ve kurumların sayısını arttırarak daha fazla gence ve ailelere ulaşmak birincil hedefimizdir. Kurumun konumu gereği benzer alanlarda çalışan diğer kurumlarla işbirliklerimizi geliştirerek ortak projeler yapmak, toplumda daha geniş kitlelere ulaşmak hedeflerimiz arasındadır.”


24.01.2017