Hayallerinizden vazgeçmeyin!

hayallerinizden-vazgecmeyin İşte karşınızda hayallerinin peşinde koşmanın ne kadar değerli olduğunun adeta birer kanıtı olan dört başarılı kızın hikâyesi…

Hayallerinizden vazgeçmeyin!

İşte karşınızda hayallerinin peşinde koşmanın ne kadar değerli olduğunun adeta birer kanıtı olan dört başarılı kızın hikâyesi…

Mart 13, 2016 

Özlem GÜRSES / Sözcü

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden (ÇYDD) aldıkları mütevazı burslarla olağanüstü başarılara imza atmış dört genç kızın adı: Fatma, Şilan, Tuğba ve Melike. Dördü de şahane. Bu muhteşem kızlarla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin merkezinde buluştum. Anlattıkları ve gözlerindeki ışık, bu ülkede hâlâ iyi şeyler olabileceği yönündeki tek umudum…

FATMA KİLVAN

Batman’da doğdu. 11 kardeşin beş numarası olan Fatma, İlkokulu ve ortaokulu Batman’da okudu sonra Bursa Anadolu Kız Lisesi’ni kazandı ve Bursa’ya gitti. Şu anda Marmara Tıp Fakültesi’nde okuyor.

- Hayattaki en büyük şansın ne?

Bizim en büyük şansımız annemiz ve babamız; özellikle de annem. Ben Bursa Anadolu Lisesi’ni kazanınca annem evdeki altınını bozdurdu, biletimi aldı ve yurt için ne gerekiyorsa aldı. Annem he zaman “Bizim gibi olmayın, okuyun, kendi ayaklarınızın üzerinde durun” der

 

- Gelecek için ne hedefliyorsun?

Ben çift ana dal yaptım. Geçen sene fizik tedavi bölümünü bitirdim; şimdi de tıp okumaya devam ediyorum ve beyin cerrahı olmak istiyorum. ÇYDD’nin projesiyle New York’a gittim ve oradaki tıp fakültelerini dolaştım ve çok etkilendim. Ben de tıpkı oradakiler gibi bir beyin cerrahı olmak istiyorum.

 

- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni nereden duydun?

Üniversiteye geldiğimde bir arkadaşım söylemişti. Ben de derneğe başvurdum ve burs aldım. Aynı zamanda işaret dili kursuna da gidiyorum. Dilsiz bir hastam geldiği zaman derdini onun bir yakını bana anlatmasın, derdini ben anlayayım istiyorum.

 

ŞİLAN ONAY

Tuncelili olan Şilan doğma büyüme İstanbullu. Liseden beri Kardelen bursu olan Şilan, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İstatistik 2’nci sınıfta okuyor.

- ÇYDD ile ilgili ne söylemek istersin?

Dernekle gelişme çağında tanıştım ve dünya görüşümü oluşturmama bana büyük katkıları oldu. Ben çok aktifim dernekte, şubede de çalışıyorum. “Gel gezelim, seni göremiyoruz” diyen arkadaşlarım da oluyor ama ben mutlu olduğum yerdeyim.

 

- Sence genç kızların en büyük derdi ne bu ülkede?

Dışarı çıkarken bile kızlara “Gitme, dışarısı çok tehlikeli!’” deniyor. Bu sorunu yaratan da aile çünkü kız çocuklarına yeterli donanım vermedikleri için kendisini koruyamayacağını düşünüyorlar. Bir de 4+4 eğitim sistemiyle ortaokula çok sayıda kız devam etmemiş. Bu çok acı bir durum. Zaten aileler kızlarını okutmamaya meyilli; sistem de buna hizmet ediyor.

 

TUĞBA KÖRPINAR

Eğitim hayatına Batman’da başlayan ve Bursa’da devam eden Tuğba, Nevşehir Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu. Liseyi de üniversite gibi burslu olarak okuyan Tuğba şimdi KPSS’ye hazırlanıyor.

- Dernekle nasıl tanıştın?

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle lisede tanıştım. Dernek hayatımı değiştirdi. Artık tüm olaylara geniş açıdan bakıyoruz ve hemen yargılamıyoruz.

- KPSS’den sonra ne yapacaksın?

Yurtta müdür olmak ve çocuklarla, öğrencilerle iyi ilişkiler kurmak istiyorum.

- Hayatındaki rol model kim?

Annem. İlkokul mezunu ama çok çağdaş bir kadın olduğunu düşünüyorum. Ben de onun gibi güçlü, okuyan, kendini geliştiren bir kadın olmak isterim.

 

MELİKE KÜLCÜ

Medeniyet Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü hazırlık sınıfında okuyan Melike Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle erken yaşta tanıştı. Bir Kardelen olan ablası özel üniversite kazanınca bursu ona devroldu.

- Başarınız için evde en çok kim uğraşıyor?

Annem buldu bizde ÇYDD’yi. Bizim için çok çabalıyor. Dernekte de çok aktif bir kadın.

- Dernek hayatını nasıl etkiledi?

Dernekte öğrendiğim en değerli şey üretmek, üretilenin de üzerine çıkabilmek. Ben üretmek ve yurtdışında çalışmak istiyorum. İnanarak her şeyin başarılabileceğini düşünüyorum.

 


14.03.2016