HABERLER
İZMİR’İN KURTULUŞU

izmirin-kurtulusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığını yaptığı Türk Ordusu’nun 26 Ağustos Büyük Taarruz, 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesini kazanmasının ardından İzmir’e doğru kaçan Yunan birlikleri takibe başlandı.


İZMİR’İN KURTULUŞU


Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığını yaptığı Türk Ordusu’nun 26 Ağustos Büyük Taarruz, 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesini kazanmasının ardından İzmir’e doğru kaçan Yunan birlikleri takibe başlandı.
1 Eylül 1922 günü Mustafa Kemal Paşa’nın “Ordular! İlk hedefimiz Akdeniz’dir. İleri!” emri ile takip hızlandırıldı. Ordu karargahı Uşak’tan Salihli’ye, oradan İzmir yakınlarındaki Nif’e taşındı. Ordumuz üç günde 150 kilometreden fazla ilerlemeyi başarmıştı.
İzmir’e yaklaşması, Yunan müttefiki olan devletleri telaşlandırdı. Fransa aracılığı ile gönderdikleri telegrafta, konsolosların Mustafa Kemal’e, İzmir’in Türk Ordularına tesliminin görüşülmesi için yer ve zaman bildirmelerini istedi. Mustafa Kemal “Kimin şehrini kime veriyorlar?” diye bağırmış, onları 9 Eylül’de Nif’te kabul edeceğini bildirmişti.
6 Eylül’den itibaren İzmir’e kaçan ve İzmir’de bulunan Yunan kuvvetleri ile Rum Halkı şehirden ayrılmaya başladı. Geçtikleri yerleri yağmalıyor, yakıyorlardı.
9 Eylül 1922 sabahı Süvari Yüzbaşı Şerafettin (İzmir), Teğmen Ali Rıza (Akıncı), Teğmen Zeki (Doğan) tarafından hükümet binasına Türk Bayrağı çekildi. Aynı gün akşam üstü Mustafa Kemal Paşa, Fevzi ve İsmet Paşalarla geldiği Belkahve’den Kadife Kale’deki Türk Bayrağını onlara göstererek “Anadolu seferi yüz akıyla sona ermiştir”, diyecekti.
Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’u başlatmak için Ankara’dan ayrılmadan bir gece önce yanındakilere “Taarruz haberini alınca hesap ediniz. On beşinci günü İzmir’deyiz” demişti. İzmir’in alınmasından sonra “Bir gün yanılmışım” dedi. “Ama kusur bende değil, düşmanda!” İzmir’e on beşinci gün değil, on dördüncü gün girildi.
İzmir, Yunanlılar tarafından 15 Mayıs 1919’da işgal edilmiş, Gazeteci Hasan Tahsin’in (Osman Nevses) ilk kurşunu atmasından 9 Eylül 1922 tarihine kadar işgal altında kalmıştı.
İzmir’in kurtuluşu cephe savaşlarının da sonu oldu. 11 Ekim 1922 günü Mudanya’da Ateşkes Antlaşması imzalandı. Ankara Hükümeti’ni İsmet Paşa temsil etti. Bu antlaşma ile İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya tek kurşun atılmadan kurtarıldı.
Ateşkes Antlaşmasından sonra kalıcı barış olan Lozan Antlaşması ile Anadolu ve Doğu Trakya topraklarının Türklerin vatanı olduğu tescillendi.
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünde başta Gazi Mareşal başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan için mücadele eden tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

#9Eylül

#9Eylül1922 
 


09.09.2020