“Kalemini sat ama kırma!”

kalemini-sat-ama-kirma Gazeteci Yazar Nâzım Alpman Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ( ÇYDD) Samsun Şubesi ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Samsun’da konuştu.

Toplantıda müzisyen Ercan Aydın’ın kısa dinletisinin ardından, EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ ve ÇYDD Samsun Şube Başkanı Yaşar Sezen açış konuşmaları yaptılar. Daha sonra kürsüye gelen Nâzım Alpman “ Gazetecilik Cumhuriyet tarihinin en baskıcı en ağır dönemini yaşıyor.” dedi.

Alpman bir saatte yakın süren konuşmasında özetle şunları söyledi: "Türkiye’de gazetecilik Osmanlı İmparatorluğundan devraldığı bir gelenekle yoluna devam etti. Gazetelerin patronları da gazetecilerdi. Bu geleneğin son birkaç örneğinden söz etmek gerekirse, Hürriyet ve Simavileri, Milliyet ve Karacanları örnek gösterebiliriz. Hürriyet’in kurucusu Sedat Simavi genç gazetecilere "Kalemini kır ama satma! " demişti. Bu sözler bir gazete patronuna aittir. Ama kendisi de bir gazeteci olan bir gazete patronuna. Günümüzde bu sözlere ancak acı bir tebessümle gülünebilir. Simavi’nin sözleri tam tersine dönmüş hale geldi: Kalemini sat ama kırma!”

Toplantı sonunda ÇYDD Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Meral Kargı Nazım Alpman’a derneğin hazırladığı plaketi verirken “ Biz inadına 19 Mayıs 1919’da başlayan tarihin devamcıları olmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu tarih bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum tarihidir.” dedi.


02.05.2016