Köy Enstitüleri’ni Unutmayacağız!

koy-enstitulerini-unutmayacagiz Köy Enstitüleri’nin kapatılmasının üzerinden tam 67 yıl geçti. Ancak bugün bile ezberciliği reddeden, özgür ve aktif yurttaşlar yetiştirmeyi hedefleyen bu kurumları özlemle ve minnetle anıyoruz

7 Ocak 1954. Köy Enstitüleri’nin kapatılmasının üzerinden tam 67 yıl geçti. Ancak bugün bile ezberciliği reddeden, özgür ve aktif yurttaşlar yetiştirmeyi hedefleyen bu kurumları özlemle ve minnetle anıyoruz.

Köy Enstitüleri’nin, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Biz Cumhuriyet'i köylere götüremedik. 40 bin köyün 35 bini okul ve öğretmensiz. Bir çözüm bulalım.” sözüyle başlayan yolculuğu; büyük ideallerle köylerinden Türkiye'nin dört bir yanına dağılan çocuklarımızın ve o dönemde bu kurumlarda eğitim görebilmeleri için özel bir çaba harcanan kız öğrencilerimizin hikâyelerinde devam etti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü İsmailHakkıTonguç ve okuma azmiyle tutuşan öğrencilere ders veren öğretmenlerimizin emekleriyle kurulan ve yaşatılan Köy Enstitüleri’ni; Cumhuriyetimizin en ışıltılı eğitim atağını asla unutmayacağız!


27.01.2021