LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN 101. YIL DÖNÜMÜ

lozan-baris-antlasmasinin-101-yil-donumu LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI’NIN 101. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİĞİ HEYBELİADA’DA GERÇEKLEŞTİ

İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar ve Şişli Belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 101. yıl dönümü etkinliği, Heybeliada’da bulunan İnönü Evi Müzesi’nde gerçekleştirildi. Çağdaş, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik ve tam bağımsızlık belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümü etkinliğine; ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ÇYDD ve İnönü Vakfı’nın yönetim kurulu üyeleri, ÇYDD Şube temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve Adalı yurttaşlar katıldı. 

ÇYDD Çağdaş Gençlik Genel Kolaylaştırıcı Yardımcısı Yaren Yıldız’ın sunduğu etkinlik programı, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasında emeği geçenlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toker, konuşmasında Lozan Barış Antlaşması’nın Laik Türkiye Cumhuriyet için önemini ve Ulusal Kurtuluşun sembolü olduğunu belirtti.

 
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel: Bir Kere Daha ‘’Yurtta Barış Dünyada Barış’’ Diyoruz
Özden Toker’in ardından ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat konuşmalarını gerçekleştirdiler.  ÇYDD Genel Başkanı Yüksel, konuşmasında ‘’Lozan’ın büyük bir siyasi mücadeleyle kazanılan bir başarı olduğunu vurgulayarak ‘’24 Temmuz 1923’ten 24 Temmuz 2024’e, Lozan Barış Antlaşmasının 101. yılı kutlu olsun. Lozan’da imzalanan antlaşma metni hep yaşasın. 1923 yılı; siyasal devrim yılıdır, Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün yılıdır. Ana hedefi barıştır. Herkesin dört elle sarılması gereken barışa ulaşmak kolay değildir, ustalık gerektiren bir siyasal mücadeledir. Bunu başaran değerlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Lozan Barış Antlaşması ile birlikte, Yeni Türk Devleti dünyadaki devletlerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edildi, Türkiye’nin ve komşularının barış içinde yaşaması sağlandı. Bir kere daha  “Yurtta Barış Dünyada Barış” diyoruz.  Bu yıl da İnönü Vakfı, ÇYDD, Adalar ve Şişli Belediyeleri ile birlikte 24 Temmuz 2024 tarihinde, Heybeliada’da, anılarla dolu bu evde bir kez daha buluştuk, bize Laik Türkiye Cumhuriyetinin kapılarını açan Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılını kutladık. Büyük Atatürk’ü, dönemin Dışişleri Bakanı İsmet İnönü’yü saygı ve minnet ile andık.  Anmaya, kutlamaya devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

 

Açış konuşmalarının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel kürsüye geldi. Özel konuşmasında 100 yıldır olduğu gibi bundan sonra da İsmet İnönü ve Lozan Barış Antlaşması’nı savunmaya devam edeceklerini belirterek ‘’Cumhuriyeti sadece askere gitmekle, vergi vermekle değil kurucu babaların ne yaptığını, ne yaşadığını anlamak ve anlatarak savunmak gerekir. İsmet Paşa düşmanlarıyla bile masaya oturmayı bilirdi’’ diyerek konuştu. 


Daha sonra ise, Atılım Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ahmet Saltık, ‘’21. Yüzyılda Küresel Sağlık Sorunsalı: Sağlığa Erişim Hakkı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri’’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 

Etkinlik, Lozan Marşı dinletisi ile son buldu.


25.07.2024