Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Avrupa Birliği’nin hibe programı olan Erasmus+ ile burslu öğrencilerine, gönüllülerine ve gençlik alanında çalışanlara uluslararası deneyimler yaşamaları için fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatlar Avrupa Dayanışma Programı (ADP ), Gençlik Değişimleri, uluslararası eğitim toplantılarına katılma, ulusal ve uluslararası kurumlarla ortaklık ve ağ kurma toplantıları ve seminerlere katılma şeklinde olabilir.
Bu konuda uzmanlaşmış olan Erasmus+ Proje Birimimizde gönüllüler çalışıyor. Çeşitli projeler ile yurt dışı deneyimi kazanmış burslu öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz de birime çeşitli katkılarda bulunuyorlar. Aynı zamanda yurt dışına gidecek olan gönüllülerle deneyimlerini paylaşıyorlar. Hem bilgi vermek hem de motive etmek amaçlı eğitim videoları hazırlıyor, şubelerde danışmanlık yapıyorlar.
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI – ESC - (EUROPEAN SOLIDARITY CORPS)
Temmuz 2019’da, 937307121 referans numarasıyla güncellenen akreditasyon ve Kalite Sertifikamızla yurt içi ve yurt dışında Gönüllülük ve Dayanışma Projeleri için Destekleyen (Gönderen/Koordinatör) kurum olarak burslu öğrencilerimize ve gönüllülerimize destek sağlamaktayız.
Genel Merkez’imizdeki bu çalışmaların yanı sıra, ÇYDD İzmir Şubesi de 940150191 Referans numarasıyla Gönderen/Koordinatör ve Ev sahibi rolüyle burslu öğrencilerimize ve gönüllülerimize Avrupa fırsatları sunmaya devam ediyor.
ADP’nin aşağıdaki amaçları ile burslu öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz:
Gönüllüler yurt dışında bir projede yer aldıklarında aşağıdakilerden parasız olarak yararlanırlar:
Burslu öğrencilerimiz ve gönüllülerimiz, cep harçlıklarını biriktirerek bulundukları ülkeyi ve komşu ülkeleri gezme fırsatı bulurlar.
Erasmus+ Proje Birimi, Gençlik portalından çeşitli gönüllülük ve dayanışma olanaklarını duyurmakla birlikte bu konuda burslu öğrencilerin ve gönüllülerin pro-aktif olarak kendilerine uygun projeler aramalarını öngörür.
EU Youth Portal’ın Volunteering (Gönüllülük) bölümüne girerek pek çok proje bulabilirsiniz.
Bu konuda izlenmesi gereken yol sırasıyla şöyledir:
Salto Youth Net web sitesinde yurt dışındaki seminerler, kısa eğitim kursları, gençlik değişimleri, gönüllülük projeleri için ortaklıklar ve gönüllü arayışı gibi pek çok duyuru bulunur. Erasmus+ Proje Birimi burslu öğrencilere ve gönüllülere kendilerine uygun buldukları programlar için destek verir.
Erasmus+ Birimimizin e-mail adresi: erasmushq@cydd.org.tr
ADP ile ilgili daha detaylı bilgi için: http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-program\%C4\%B1/gen\%C3\%A7lik-program\%C4\%B1/avrupa-dayani\%C5\%9Fma-programi/avrupa-dayani\%C5\%9Fma-programi-nedi-r-
ÇYDD Genel Merkez Proje Birimi
2015 yılında Gençlerle El Ele Projesi ile ÇYDD'den burs alan 123 üniversite öğrencisi koçluk hizmeti aldı.
Gençlerle El Ele Projesi ICF Türkiye/Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından birlikte yürütülmektedir.
ÇYDD’den burs alan üniversite öğrencileri ICF eğitmenlerinden gönüllü koçluk hizmeti alıyor. Verilen eğitimlerle gençlerin, onları hedeflerine ulaştıracak başarma potansiyellerinin farkına varmaları ve potansiyellerini geliştirmeleri sağlanmaya çalışılıyor. 2007 yılında başlayan projeden 610 burslu üniversite öğrencisi yararlandı.
Öğrencilerin Yorumlarından
“Tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki harika bir proje. Küçük dokunuşlarla hem hayatlar değişiyor, hem de harika ilişkiler kuruyoruz. Daha sağlıklı, kararlı mutlu bireyler ortaya çıkıveriyor. Umuyorum bu dokunuşlar çemberi büyüdükçe büyür.”
“Bu projeyi oluşturduğunuz için çok teşekkür ederim. Bu projede bulunduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Tam anlamıyla hayat kalitem yükseldi. Koçumu da çok sevdim, bana karşı olan yaklaşımı, işini iyi yapması, bu konudaki profesyonelliği bende çok olumlu etkiler bıraktı.”
“İşlerimi daha planlı bir şekilde yönetmeye başladım. Hayatımda nelerin var olup nelerin çıkması gerektiğini düşündüm ve uygulamaya koydum. Artık gereksiz şeylerle daha az vakit geçiriyorum.”
“Hayatım ve geleceğe yönelik hedeflerim artık çok daha net. Neyi, ne zaman ve nasıl yapacağımı artık tam olarak kavramış durumdayım. Kendime ait farklı, güçlü yönlerimi biliyorum. Aynı zamanda karanlık yönlerimi de biliyorum ve onlarla nasıl başa çıkabileceğimi öğrendim.”
“Bir sorunla karşılaştığım zaman çözümü başkalarından beklemek yerine kendimde aramaya başladım.”
“Olumlu düşünceyi dile aktarmayı öğrendim, toplum önünde serbestçe konuşabilmeye başladım, kıskançlık, kibir gibi bana zarar veren duygulardan uzaklaşabilmeyi öğrendim.”
“Aslında bu programa katılmadan önce tereddütlerim vardı, her ne kadar konu hakkında bilgilendirilmiş olsam da açıkcası sürecin ne kadar yararlı olacağını pek kestiremiyordum. Ama bu süreç beklediğimden çok çok iyi gelişti. Sevgili koçum beni sabırla ve güler yüzle dinledi, beni önemsedi, bana yanımda benimle yürüyen biri olduğunu hissettirdi.”
(Youth Democracy Project – Learning By Doing) derneğimiz gençleri ile Habitat Kalkınma Yönetişim Derneği, Stuttgart (Almanya) ve Tartu (Estonya) gençlik kuruluşlarının birlikte yürüttükleri bir uygulamadır. Alman Ulusal Ajansı tarafından desteklenen projenin amacı, gençlerin erken yaşlarda demokrasi konusunda bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Bunun için, farklı ülkelerden gelen gençleri buluşturan çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerde gençlerin birbirlerini daha yakından tanımaları, farklı ülkeler ve kültürler hakkında bilgi edinmeleri, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunmaları, demokratik katılım konusunda bilinçlenmeleri amaçlanmaktadır.
Derneğimizin bazı şubelerinde 2003’den beri uygulanan “Denizyıldızı Projesi” gençler için yapılan bir yıllık bir eğitim programından oluşmaktadır.
Proje kapsamında tarih, siyaset bilimi, sanat, kültür vb. alanlarda verilen eğitimlerle birlikte yaratıcı drama, beden dilini kullanma vb. çalışmalar da yapılmaktadır. Ayrıca, gençler proje üretme ve yazma konusunda da eğitim almakta ve bir proje yaparak eğitimlerini tamamlamaktadırlar.
Genç Denizyıldızı Projesi (GDY) ile Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan 560 lise öğrencimize; Dijital Okuryazarlık, Bilimsel Düşünme, Sorgulama, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık, İnovasyon vb. konularda dersler veriyoruz. Bu şekilde öğrencilerimizin 21.yüzyıl yetkinliklerini kazanmasını ve gelecekte güçlü bireyler olarak çağdaş yaşamlar sürmelerini hedefliyoruz.
Şubat ay içerisinde 9.sınıflar Dijital Okuryazarlık, 10.sınıflar İletişim Becerilerine Giriş, 11.sınıflar Değişim Yönetimi ve 12.sınıflar Liderlik Becerileri konusunda eğitim alacaklar.
Aynı zamanda projemiz kapsamında GDY öğrencilerimizi onlara ilham verecek kişilerle buluşturmak amacıyla “Çember” buluşmaları gerçekleştirmeye başladık. Her ay gerçekleştirdiğimiz Çember Buluşmaları ile sürpriz konuklarımızı GDY öğrencileriyle buluşturmaya devam ediyoruz.
Projenin amacı Türkiye ve dünya gündemindeki önemli konuların tartışılacağı ortamlar hazırlamak, gençlerin bu konularda bilgilenmesini ve fikir üretmesini sağlamaktır. Ele alınacak konular saptandıktan sonra gençler bu konularla ilgili araştırma yaparak toplantılara hazırlanır ve toplantılarda yaptıkları araştırmalardan yola çıkarak birbirleriyle fikir alış verişinde bulunurlar. 2009 yılından beri devam eden projeyle bugüne kadar yaklaşık 750 kişiye ulaşılmıştır.
Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler için oluşturulan bir uygulamadır. Projenin amacı, ailelerinden ayrılarak ülkemizin çeşitli üniversitelerinde okuyacak öğrencileri devam edecekleri üniversite, yaşayacakları şehir ve barınma sorunları hakkında bilgilendirmektir. Her yıl üniversite kayıt günlerinde uygulanan proje 2010 yılından beri sürmektedir ve bugüne kadar yaklaşık 2.500 kişiye ulaşılmıştır.
Proje çerçevesinde, gönüllü üniversite öğrencileri, maddi durumu kısıtlı olan ilkokul öğrencilerine derslerinde yardımcı olmaktadır. 2009 yılından beri devam eden proje aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 1.500 kişiye ulaşılmıştır.
Vatandaşlarımızın yaşam alanları olan köylerin veya mahallelerin kent merkezlerine göre
eğitim ve sosyal etkinlikler bakımından daha yetersiz olması nedeniyle “Milletin efendisi” olan
köylülere, kırsal kesimlerde veya kent merkezlerinin dışındaki mahallelerde yaşayan insanlara
yönelik bir sivil toplum projesidir.
Uzmanlar tarafından verilen eğitimler ile bilincin ve farkındalığın artırılması, gençlerin toplum
içinde çalışma alışkanlıklarının geliştirilmesi, üniversiteli gençler ile köy/mahalle sakinlerinin
iletişiminin geliştirilmesi, üniversiteli öğrencilerinin köy okullarındaki çocuklara rol model
olması gibi birçok toplumsal fayda amacı güdülmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda “Köyde
Şenlik Var!” projesinin gerekçelerinde belirtilen eksikliklere sahip köyleri ve mahallelileri
tespit etmek, bu gerekçelere uygun faaliyetler yürütmek ve ölçülebilir değer yaratmak
hedeflenmiştir.
Bu hedefler doğrultusunda üniversite öğrencileri fizibilite çalışmaları sonucunda kararlaştırılan
köyde, 5 gün boyunca konaklayarak planlanmış eğitimlerin verilmesini sağlama, etkinliklerin
yapılmasında liderlik etme, projenin yürütülmesi ve tanıtılması hususlarında kendi aralarında
yaptıkları görev paylaşımları sonucunda görevlendirilmişlerdir. Proje bittikten sonra
köy/mahalle ile iletişimin kesilmemesi, belirli aralıklarla köy/mahalle’nin ihtiyacı olan
eğitimlerin verilmesi projenin sürdürülebilirliğinin göstergesidir.
ÇYDD Çağdaş Gençlik Merkez Birimimizin eşgüdümü ile gerçekleştirilen gençlik kurultayları, tüm şubelerin gençlik birimlerinden gelen gençlerin katılımı ile yılda bir kez düzenlenir. En az dört ay önceden belirlenen konular hakkında gençler ve konuların uzmanları tarafından sunumlar yapılır. Sunumlar genellikle ülkemizin gündemini meşgul eden konularla ilgilidir. Ayrıca kurultaylarla ÇYDD gençleri için önemli olan konulara da yer verilir. ÇYDD gençleri bugüne kadar 20 kurultay düzenlemişlerdir. Bütün bu kurultaylarda çeşitli şubelerden gelen ÇYDD gençleri hem birbirleriyle iletişime geçmekte hem de sunum ve tartışmalara katılmaktadırlar. Gençlerimizin başarıyla sürdürdükleri bu kurultaylar bizleri onurlandırmaktadır.
Gençler arasındaki iletişimi güçlendirmek, gençlerin eğlenerek öğrenmelerini sağlamak amacıyla 2006 yılından itibaren düzenlenen kamplara kıyı kentlerinde bulunan ÇYDD şubeleri ev sahipliği yapmaktadır.
Ankara Girişimci İş Kadınlarını Destekleme Derneği (ANGİKAD) tarafından burs alan üniversiteli kız öğrencilerin girişimciliğe teşvik edilmesi amacıyla her yıl Girişimcilik Kampı düzenlenmektedir.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) ile yapılan protokol çerçevesinde, 2008 yılından beri burs alan öğrencilere koçluk hizmeti verilmektedir. Öğrencilerimiz kendilerini tanıma, kariyerlerini planlama gibi konularda ICF koçlarından ücretsiz destek almaktadırlar.
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) üyeleri verdikleri bursların yanı sıra, öğrencilere mentorluk desteği de sağlamaktadırlar. 2010 yılından bu yana her yıl “Geleceğin Kadın Liderleri” programına devam eden burslu öğrenciler eğitimlerini sertifika alarak tamamlamaktadırlar.
Derneğimizin temel yaklaşımı olan ‘’Sorunun değil, çözümün bir parçası olmak’’ ilkesinden hareketle 2010 yılında başlatılan proje, derneğimiz kuruluşundan başlayarak emek vermiş; coşkusu, enerjisi, cesareti ve çalışkanlığıyla yüreklerde yer etmiş ve 2009 yılında aramızdan ayrılmış çok değerli yol arkadaşımız Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın anısına yürütülmektedir.
Amaç Türkel Minibaş’ın adını yaşatmak, onu örnek alarak izinden gidip onun gibi her konuda bilgi ve öngörü sahibi ve mesleğinde uzman birer toplum önderi olabilecek kadınlar yetiştirmektir.
Proje, İstanbul şubelerinden iktisat, işletme, uluslar arası ilişkiler, maliye, hukuk, kimya mühendisliği, grafik, edebiyat alanlarında eğitim gören ve ÇYDD’den burs alanlar arasından seçilen kız öğrencilerin hem bilgi ve bilinç düzeyinin gelişimine katkı sağlamayı hem de topluluk içinde konuşma, verimli bir iş ortamı içinde yer alma, iş ve zaman planı yapma ve raporlama gibi konularda kişisel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, alanında uzman kişilerle bir araya getiriliyor. Ayrıca öğrencilere, ilgi duydukları alanlarda sunum yapma fırsatı veriliyor.
2010 yılında 19 öğrenci ile başlayan projeye bugüne kadar 50’den fazla öğrenci katıldı. Projeye katılan öğrencilerden 15’i mezun oldu.
Proje; Avcılar, Bakırköy, Fatih, Zetinburnu, Beşiktaş, Kadıköy, Silivri, Kartal, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Merter, İzmit, Kadıköy, Ümraniye, Beyoğlu şubelerinden 22 öğrencinin katılımıyla sürüyor.